16/1/2024

Kostenefficiënt bouwen: het modulaire alternatief

Dat België in de bouw een traditioneel land is dat zich sterk vasthoudt aan de "oude" manier van werken, is zeker geweten. Echter, gezien de snel veranderende wereld en de voortdurende evolutie is het van cruciaal belang om mee te gaan met de tijd. Wie zich verzet tegen verandering, riskeert achter te raken. Het is hoog tijd om onze benadering te herzien en te verbeteren om concurrentieel te blijven.

Modulaire constructie biedt een alternatief dat sneller, kostenefficiënter, consistent kwalitatief en toegankelijker is dan de traditionele bouwmethodes waar België zich toe beperkt. Deze innovatieve aanpak brengt niet alleen kostenbesparingen met zich mee, maar geeft ook een nieuwe dynamiek aan de economie van bouwprojecten. Het is essentieel om deze mogelijkheid te omarmen en te benutten om voorop te blijven in de steeds veranderende bouwsector.

Laten we gedetailleerder kijken naar enkele concrete voordelen:

Schaalvoordelen

De schaalbaarheid draagt bij aan kostenefficiëntie door tijdsbesparing, parallelle productie en consistentie in maatregelen tijdens ontwerp- en kwaliteitscontroles. Het optimaliseert het gebruik van middelen, vermindert kosten en bevordert het algehele succes van projecten.

Voorspelbare budgetten

Betrouwbaarheid is van cruciaal belang bij het opstellen van financiële planningen. Dit niveau van voorspelbaarheid is vaak afwezig bij traditionele bouwtechnieken. De gecontroleerde off-site-productie en naadloze on-site-installatie van modulaire constructie bieden daarentegen een solide basis voor een financieel plan dat betrouwbaar is en vrij blijft van onverwachte verrassingen.

Gecontroleerde productie

Binnen een fabrieksomgeving waar modulaire constructie plaatsvindt, waarborgt de beheerste omgeving een zorgvuldige kwaliteitscontrole. Standaardprocessen en inspecties verminderen fouten aanzienlijk, wat resulteert in minder noodzaak voor kostbaar herstelwerk, zowel in termen van tijd als geld.

Constructie van een SAM module in een gecontroleerde omgeving.

Consistente opleveringen

Tijdens het vormgeven van modules in de fabriek kan de on-site-installatie onafhankelijk plaatsvinden, zonder beïnvloeding door onvoorspelbare externe factoren zoals weersomstandigheden of inefficiënt gebruik van middelen. Dit draagt bij aan een consistente en snellere voltooiing van modulaire bouwprojecten.

Toegankelijke arbeid

Het modulaire karakter van het product maakt het voor vrijwel iedereen eenvoudig om snel te leren hoe de montage verloopt zonder dat er speciale vaardigheden voor nodig zijn, zowel bij de productie als bij de installatie. Individuen kunnen moeiteloos in de workflow integreren zonder nood aan uitgebreide training of voorafgaande kennis.

Slim materiaalbeheer

Het gebruik van modulaire bouw maakt komaf met afval uit het verleden. Dankzij precieze metingen en doordachte planning wordt materiaalafval sterk verminderd, wat resulteert in aanzienlijk lagere totale kosten door verminderde materiaalkosten.

Reduce, Reuse, Recycle

De circulaire aard van modulair bouwen reikt verder dan het heden; deze werkwijze waarborgt langdurige kostenvoordelen door aanpasbaarheid en herbruikbaarheid. Dit draagt bij aan een duurzame benadering van de bouw op de lange termijn.

Met modulaire bouwtechnieken is materiaalafval verleden tijd.

Het valt tot slot op te merken dat standaardisatie van het bouwproces door middel van modulaire constructie niet alleen leidt tot kostenbesparingen en tijdwinst, maar ook garant staat voor continue kwaliteit, consistente levertijden, meetbare productieprocessen, uniforme werkmethoden, herhaalbaarheid, en een minimaal foutenpercentage.

Bij Bao Living doorbreken we conventionele werkwijzen door binnentechnieken in woonunits te integreren op een circulaire en modulaire wijze. Dit omvat niet alleen de technische aspecten, maar ook de bijbehorende infrastructuur zoals ventilatie, verwarming, sanitair, verlichting, elektriciteit, badkamers en keukens. Heeft deze blogpost je interesse gewekt voor wat wij kunnen betekenen voor jouw volgende project? Neem de volgende stap en plan een afspraak via de volgende link: https://www.baoliving.com/appointment

Een van onze onze recentste projecten in Den Haag.