FAQ

Begrijp ik het juist dat de keuken en de badkamer (met bad, met douche, met toilet) moéten grenzen aan de SAM-module? Dat beperkt je mogelijkheden toch?

De badkamer en de keuken maken inderdaad altijd deel uit van de SAM-module. Op die manier krijg je meer bruikbare woonoppervlakte, de SAM-indeling is uiterst efficiënt en uniek in de manier waarop we de nutsvoorzieningen opbergen. In de meeste nieuwbouwprojecten worden de nutsvoorzieningen sowieso zoveel mogelijk centraal gegroepeerd.

Wat doe je met lampen aan het plafond, en met de draden? Of met stopcontacten in de hoek van de kamer? Je kan toch niet alle contactpunten aan de module bevestigen?

Dit hangt af van het type van SAM-module en de woning waarin deze gaat komen te staan. Voor kleine woonoppervlaktes – waarvoor SAM bedoeld is –  bvb stadsappartementen en studentenkamers, kunnen we alle verlichting laten vertrekken aan de module zelf én alle stopcontacten erin verwerken. Voor grotere woonoppervlaktes zullen we ook elders in de ruimte stopcontacten moeten voorzien. We bekijken momenteel hoe we dit op een zo min mogelijke invasieve manier kunnen realiseren. Schakelaars installeren we bijvoorbeeld altijd zoveel mogelijk draadloos.

Prefab voor kleine ruimtes, dat bestaat toch al langer?

De SAM-modules hebben geen vast ontwerp, dat maakt ze uniek. SAM is een samenstelbaar systeem met maar liefst 35 flexibele kastmodules waarbij de nutsvoorzieningen (keuken, badkamer, verwarming, water, elektriciteit, ventilatie en domotica) bovendien allemaal geïntegreerd zijn. Dit laat toe om een volledige ontkoppeling te maken tussen de structuur van een gebouw en de nutsvoorzieningen, wat heel voordelig is voor de herindeling van een gebouw.

Architecten kunnen met de Slimme Aanpasbare Modules (SAM) een enorm palet aan woningen ontwerpen. Bao Living biedt bouwheren en architecten dus eindelijk de kans om op grote schaal prefab te implementeren in hun bouwprojecten, op een flexibele, kwalitatieve en ecologische manier.

Voor welk soort woningen is SAM bedoeld?

SAM is een prima oplossing voor appartementen met een kleinere woonoppervlakte: stedelijke appartementen, zorgwoningen, studentenappartementen, kantoorruimtes die omgevormd worden naar residentiële projecten,… omdat verwarming, elektriciteit, water, ventilatie en domotica allemaal samen zitten in één module.

Dat is een totaal nieuwe manier om woonruimtes te creëren en een totaal nieuwe manier van wonen! Wereldwijd gaan steeds meer mensen in de stad wonen. Als meer mensen op dezelfde oppervlakte wonen, zullen ze onvermijdelijk kleiner moeten gaan wonen.

Waarom is SAM ecologischer en duurzamer?

- Door alle nutsvoorzieningen op één centrale plek te concentreren, hebben de SAM-modules minder materialen nodig, minder leidingen, en minder draden.

- Al het hout dat voor de modules wordt gebruikt is bovendien FSC-gecertificeerd, dat wil zeggen dat het gerecycleerd is of afkomstig is van duurzaam beheerde bossen.

- Door de modules in één atelier te produceren, kunnen alle materialen maximaal opnieuw gerecycleerd worden en wordt er amper verspild.

- De invasieve en verspillende manier waarop leidingen vandaag geïnstalleerd worden – door het slijpen in de structuur van een gebouw – is verleden tijd met de implementatie van SAM.

Hoelang duurt het voor een SAM-unit gemaakt kan worden? En hoe lang duurt de installatie?

De bouwheren en/of architecten ontwerpen hun SAM-units in samenwerking met het designteam van Bao Living. Hoe vroeger we betrokken worden in het bouwproces, hoe beter. De productieduur hangt uiteraard af van het aantal units en de complexiteit van het ontwerp, maar gemiddeld duurt dit 13 weken. We installeren onze modules op maximum 5 dagen in een woonruimte. Liefst op het laatst mogelijke moment in het bouwproces.

Hoe flexibel is SAM? Moeten bouwheren de plannen van hun bouwproject wijzigen om SAM te kunnen gebruiken?

SAM heeft geen vast ontwerp. Het is een samenstelbaar systeem met maar liefst 35 flexibele kastmodules waarbij de nutsvoorzieningen (keuken, badkamer, verwarming, water, elektriciteit, ventilatie en domotica) bovendien allemaal geïntegreerd zijn. Dankzij de modules kan SAM heel gemakkelijk aangepast worden aan de ideale indeling van bestaande projecten. Het is uiteraard wel beter om SAM zo vroeg vroeg mogelijk te betrekken binnen de realisatie.

Is er nog ruimte voor creativiteit in het constructie/design process?

Er is nog heel wat ruimte voor creativiteit met SAM. SAM heeft immers geen vast ontwerp. Het is een samenstelbaar systeem met maar liefst 35 flexibele kastmodules waarbij de nutsvoorzieningen (keuken, badkamer, verwarming, water, elektriciteit, ventilatie en domotica) bovendien allemaal geïntegreerd zijn. Architecten kunnen met de Slimme Aanpasbare Modules (SAM) een enorm palet aan woningen ontwerpen.

De implementatie van SAM leidt tot meer creatieve vrijheid van het ontwerp. Er zijn immers meer middelen voorhanden bij de structuuropbouw of gevelafwerking doordat er minder budget moet vrijgemaakt worden voor de binnenindeling en afwerking van de woning.

Welke afwerkingen zijn er mogelijk voor de kastmodules?

De keuzevrijheden naar afwerking van de kastmodules zijn vergelijkbaar met de klassieke meubilair-aankoop. Aan meer exclusieve materialen en combinaties hiervan hangt natuurlijk ook een hoger prijskaartje vast.

Hoe kwalitatief is SAM? Is SAM even kwalitatief als andere bouwmethodes?

De SAM-modules worden grotendeels geproduceerd in een geautomatiseerd atelier. Dat betekent dat we de modules, inclusief nutsvoorzieningen, in de best mogelijke omstandigheden kunnen produceren en heel veel controle hebben over de kwaliteit ervan. Op traditionele bouwwerven gebeurt de installatie in veel minder perfecte omstandigheden. Bouwheren houden in de klassieke bouw rekening met een foutenmarge van maar liefst 10% procent. Door gebruik van SAM wordt dat percentage drastisch gereduceerd.

Hoeveel kost SAM?

De kostprijs van SAM hangt af van verschillende zaken: grootte van de appartementen, oplage van de bestelling, gekozen toestellen, manier van afwerken, enz… Over het algemeen is SAM prijs competitief in vergelijking met de traditionele manier van werken. Indien je de verschillende voordelen mee in rekening houd is SAM echter drastisch voordeliger dan de traditionele manier van werken. (snelheid in uitvoering, graad van afwerking, plaatsbesparing, etc...)