4/10/2023

Wanneer elke vierkante meter telt

In één jaar tijd verloor de gemiddelde Belg ongeveer een vijfde van zijn koopkracht, zegt Piet Derriks, managing director bij Immoweb. "De koopkracht van elke Belg is stevig gedaald met ongeveer 18 vierkante meter - of een grote slaapkamer - per persoon. Voor een werkend koppel hebben we het al over 36 vierkante meter."

De trend is vooral merkbaar in Brussel. "Brusselaars die op 1 januari 2022 een koopkracht van 55 vierkante meter hadden, komen nu in aanmerking voor slechts 45 vierkante meter voor een gemiddeld loon", zegt Derriks. "Voor het eerst vallen koppels in Brussel dus onder de grens van 100 vierkante meter."

De uitdaging en vraag die gesteld moet worden is: 'Hoe kunnen we kleiner bouwen zonder aan leefruimte in te boeten?' Klinkt tegenstrijdig, maar het kan. Het kan zelfs zonder aan levenskwaliteit en comfort in te boeten; integendeel, je creëert zelfs extra bergruimte.

Alles zit compact bij elkaar in één modulaire meubeloplossing. (Project Kozo)

Hoe, vraagt u? Wel, daarvoor moeten we onze productieprocessen onder de loep nemen en ze heroverwegen, optimaliseren. Hoe maken we onze traditionele bouwsector toekomstbestendig werkend met hoogwaardige, duurzame en circulaire materialen en technieken? Het is belangrijk om de functionaliteit en bruikbaarheid van de ruimte in termen van noodzakelijke voorzieningen, opslag en woonfaciliteiten in overweging te nemen en tegelijkertijd de beschikbare vierkante meters te maximaliseren.

Dit is wat wij, de mensen van Bao Living, de afgelopen jaren hebben gedaan met SAM (Slim Aanpasbare Module). SAM is een modulair en circulair meubelsysteem dat alle technieken (keuken, badkamer, verwarming, ventilatie, verlichting en elektriciteit) integreert binnen een efficiënt en strak pakket gecentraliseerd rond de technische schacht.

Één van de grotere voordelen van bouwen met SAM is de plaatsbesparing die gerealiseerd wordt in een project. Door onze modulaire en innovatieve manier van installatie van de verschillende technieken en woonfuncties elimineren we onder meer de technische berging van het ontwerp. Zo vergroten we de gemiddelde leefruimte van een woning met zo'n 10%. Afhankelijk van de indeling kan dit zelfs oplopen tot 20%.

Visualisatie van de mogelijkheden voor ruimtebesparing met SAM (Project Immobel)

Modulaire bouw maakt ook veel snellere bouwtijden mogelijk dan traditionele bouwmethoden omdat modules off-site kunnen worden vervaardigd en als één compleet bouwpakket naar de bouwplaats kunnen worden vervoerd voor montage. Ook hoeft u niet met verschillende onderaannemers te werken, waardoor u minder hoeft te managen en het risico van communicatiefouten afneemt. Daardoor kan uw project sneller en betrouwbaarder worden opgeleverd. Efficiënt en creatief ruimtegebruik zal ook bijdragen tot een comfortabelere en bevredigendere leefomgeving voor de bewoners.

Ontdek hoe we in samenwerking met Immobel, de grootste projectontwikkelaar van België, maar liefst 25% meer leefruimte en 50% meer opslagruimte creëren met SAM! Bekijk het hier.