5/10/2023

Installatie van binnentechnieken via modulaire en circulaire opbouw

We zijn grotendeels bekend met de term 'modulaire opbouw', of toch onder zijn minder populaire benaming 'prefab'. Voor degenen die nood hebben aan een kleine herinnering: modulaire opbouw betekent 'off-site opbouw', oftewel een bouwmethode waarbij het gebouw of de structuur in modules wordt gebouwd in een gecontroleerde omgeving, waardoor de kwaliteit gegarandeerd kan worden. Dit maakt een consistent en gestandaardiseerd bouwproces mogelijk. Na fabricatie worden de modules naar de werf vervoerd en daar geassembleerd, wat leidt tot een snellere installatie/oplevering.

Circulaire opbouw vertrekt daarentegen vanuit de 3 R’s: Reduce, Reuse, Recycle. Het reduceren van het gebruikte materiaal door efficiënt en noodzakelijk gebruik, het hergebruiken van producten om de levensduur te verlengen en op de laatste plaats het recycleren van het gebruikte materiaal.

Waar de meesten bekend zijn met deze methode voor de bouw van ruwbouwstructuren, kan deze aanpak ook specifiek worden toegepast voor het plaatsen van binnentechnieken. Denk aan een meubelsysteem waarin alles geïntegreerd is: keuken, badkamer, verwarming, verlichting, ventilatie en elektriciteit. Bovendien is het toepasbaar zowel voor nieuwbouw als renovaties.

Een SAM module opgebouwd in de fabriek. (Project met BAST architects)

De grootste voordelen voor nieuwbouw omvatten snellere en consistentere opbouw, het creëren van meer leefruimte (tot 24%), extra bergruimte door vervanging van niet-dragende binnenmuren met maatwerk kasten, minder werfcoördinatie en daarmee minder risico op misverstanden, een constante en hoogwaardige afwerking, maatwerk, gemakkelijk toegankelijke technieken voor zowel onderhoud als reparaties, en meer. Voor renovaties biedt dit systeem grotendeels dezelfde voordelen, met als bonus dat de geluidsoverlast voor medebewoners die niet renoveren beperkt wordt tot een minimum en dat men kan rekenen op een snelle installatietijd van een 5-tal dagen.

Om dit allemaal mogelijk te maken, creëerden wij bij Bao Living de SAM-module (Smart Adaptable Module). Vertrekkende vanuit de technische schacht worden alle toestellen en contactpunten in een perfect modulair volume geïntegreerd. Op deze manier kan je het installatieproces van de nutsvoorzieningen drastisch versnellen, en behoort kappen en slijpen tot het verleden.

Dit resulteert niet alleen in een aangenamere woonervaring, maar ook in een hogere verhuur- of verkoopprijs.

Installatie van een SAM. (SAM showroom 1.0)