17/11/2023

Groene bouwrevolutie: Duurzame projecten in de spotlight

In het voortdurend veranderende landschap van de bouw, waar imposante structuren de horizon vormgeven, groeit het bewustzijn over de milieu-impact van deze projecten. Gelukkig doorbreken sommige bouwondernemingen nieuwe grond door duurzaamheid te prioriteren en afval te minimaliseren. Traditioneel gezien zijn bouwplaatsen emblematisch voor overtollig afval, met achtergelaten materialen en overblijfselen van vooruitgang in hun nasleep.

Een verfrissende toewijding tot verandering verspreidt zich echter door de industrie, waarbij vooropgezette ideeën worden uitgedaagd en een nieuw tijdperk van bouwpraktijken wordt ingeluid. We maakten alvast een lijst van vijf indrukwekkende bouwprojecten waarbij dit gedachtegoed al opvallend werd doorgedreven, steeds op andere manieren.

1. The Edge, Amsterdam

The Edge in Amsterdam herdefinieert duurzaam bouwen doordat ze op indrukwekkende wijze circulaire bouwprincipes hebben toegepast. Materialen worden gekozen met een focus op hergebruik, wat bijdraagt aan een gesloten systeem dat afval minimaliseert. Wat The Edge onderscheidt van zijn soortgenoten, is de aanwezigheid van een on-site afvalverwerkingscentrum. Hier wordt bouwafval zorgvuldig gesorteerd en gerecycled, waardoor de milieu-impact van het project tot een minimum wordt beperkt. The Edge dient als een blauwdruk voor circulaire bouw, waaruit blijkt dat het niet alleen gaat om het eindresultaat, maar ook om hoe we daar op een duurzame manier komen.

The Edge in Amsterdam.

2. The Crystal, Londen

The Crystal in Londen omarmt prefabricage, een methode die niet alleen de bouw versnelt maar ook het afval op de bouwplaats aanzienlijk vermindert. Deze innovatieve aanpak toont een toewijding aan efficiëntie en duurzaamheid. The Crystal integreert een scala aan duurzame functies, waaronder energiezuinige systemen. Het dient als een getuigenis van het idee dat duurzaamheid elk aspect van de levenscyclus van een gebouw moet doordringen. The Crystal illustreert hoe het huwelijk van innovatie en duurzaamheid de mogelijkheden van de bouw opnieuw kan definiëren en een standaard kan stellen voor toekomstige projecten.

The Crystal in Londen, UK.

3. One Central Park, Sydney

One Central Park in Sydney geeft prioriteit aan het gebruik van gerecycleerde en duurzaam geproduceerde materialen, waarbij milieubewustzijn wordt verweven in de kern van de structuur. Groene ruimtes, waaronder weelderige daken en muren, dragen niet alleen bij aan de visuele aantrekkingskracht maar verbeteren ook de milieuduurzaamheid van het project. One Central Park getuigt van het idee dat stedelijke ontwikkeling kan samengaan met de natuur, en stelt een precedent voor groen doordrenkt stadsleven.

One Central Park in Sydney, Australië.

4. Suzlon One Earth, Pune

Suzlon One Earth in Pune legt de nadruk op het gebruik van lokaal geproduceerde en gerecycleerde materialen, waarmee een toewijding aan de lokale gemeenschap wordt getoond en de ecologische voetafdruk van het project opvallend wordt verminderd. Het opnemen van duurzame praktijken zoals regenwateropvang toont een holistische benadering van milieubewustzijn. Suzlon One Earth is niet zomaar een gebouw; het getuigt van hoe wereldwijde projecten lokaal een positieve impact kunnen hebben en een domino-effect kunnen creëren voor duurzame praktijken.

Suzlon One Earth in Pune, India.

5. Pixel, Melbourne

Pixel in Melbourne richt zich op modulaire bouw, wat het bouwproces stroomlijnt en on-site afval vermindert. Het project integreert groene ruimtes, waarbij duurzaamheid verder wordt geïntegreerd in het ontwerp en de functie. Pixel toont aan dat efficiëntie en duurzaamheid hand in hand kunnen gaan en bewijst dat de toekomst van de bouw ligt in innovatieve benaderingen die de milieubelasting minimaliseren.

Pixel in Melbourne, Australië.

Net zoals deze vijf cases fungeert de Slimme Aanpasbare Module als voorbeeld van hoe duurzaamheid een integraal onderdeel kan worden van het ontwerp. Door het omarmen van circulaire bouwprincipes en het toepassen van een innovatieve modulaire ontwerpstrategie, gaat SAM verder dan het creëren van louter fysieke structuren. Het legt de fundamenten voor een toekomst die niet alleen duurzamer is, maar ook gekenmerkt wordt door verantwoordelijkheid en bewuste keuzes. Zo dragen wij bij Bao Living ook bij aan een positieve verschuiving naar meer verantwoorde bouwpraktijken.

Een circulair vakantiehuis in Olen met SAM.